Etikete

Etikete ali nalepke se uporabljajo za označevanje osnovnih sredstev, deklariranje izdelkov, označevanje kartonov in palet, oznake skladiščnih lokacij, oznake v proizvodnji in podobno. Na razpolago so različni tipi nalepk glede na vzdržljivost, odpornost na temperaturo in kemikalije. Nalepke so lahko ali na kolutih ali pa v polah primernih za laserski ali ink jet izpis.

Tipi nalepk

Termo etikete
Primerne so za označevanje blaga s krajšim rokom in tam kjer je označevanje potrebno le za krajši čas. So odlična rešitev za označevanje blaga v hladilnicah, primerne za označevanje paketov v paketni distribuciji, za označevanje živil s kratkim rokom, ipd. Niso pa primerne za označevanje blaga, ki je v stiku z olji, v stiku s kemijo, na sončni svetlobi ali v stiku s toploto. So zelo ekonomična rešitev označevanja, saj za izpis ne potrebujete termotransfer traku-folije (ribbon).

Papirne etikete
Papirne nalepke so primerne za označevanje blaga z daljšim rokom in tam kjer se označevanje izvaja za daljši čas. Za izpis potrebujete dodatno termo transfer folijo (za nalepke na kolutu) ali laserski tiskalnik (za nalepke v polah). Navadne papirne etikete niso primerne za označevanje blaga, ki je naoljeno, v stiku s kemijo ali tam kjer je možnost mehanskih poškodb.

Sintetične etikete
Vzdržijo višjo temperaturo in so odporne na kemične vplive. Zato so primerne za označevanje kemikalij, izdelkov v stiku s kemikalijami ali olji ali izdelkov, ki so izpostavljene višjim temperaturam. Sintetične nalepke (nekateri jih poimenujejo tudi plastične) so iz različnih materialov: polipropilen, poliester, polietilen. Polipropilen je npr. priporočen material za etikete namenjene označevanju gradiv v knjižnicah. Primeri sintetičnih nalepk so tudi etikete za označevanje osnovnih sredstev, za označevanje v kovinski industriji, trdi plastični kartončki za označevanje surovcev, za vrtnarije…